fredag, maj 18, 2007

Shoppa Hälsa - Ny länkkatalog med inriktning shopping & hälsa

En ny annorlunda länkkatalog har nu dykt upp på nätet.
I de kretsar jag rör mig har det under en tid talats om katalogen och utvecklingsarbetet som pågått. Nu är dock katalogen satt i skarpt läge.



Katalogen hittar ni här: Shoppa Hälsa

Tekniska biten kring Shoppa Hälsa
Katalogen är byggd på öppen källkod
med Drupal som grund. Drupal är ett webbpubliceringsverktyg och är släppt som fri programvara.
Katalogen, som är en vidareutveckling av Drupal, kommer enligt utvecklarna också att släppas som öppen källkod efter att den provkörts och några ytterligare funktioner lagts till. Nuvarande planer är att katalogen ska släppas som en modul till Drupal. Detta kommer antagligen, då detta är intressant projekt, leda till att fler liknande länkkataloger kommer att dyka upp.
Intressanta delar i katalogprojektet är t ex att man bygger den interna länkningen runt en kontinuerlig taggning. Varje sida bekräftar att den tillhör en viss eller flera ämneskategori.

Eller som en av utvecklarna säger:
”Taggning handlar om att givet det förtroende som du har för webbplatsen beskriva vad ett givet material på webbplatsen handlar om.”

Katalogen har hittills också visat sig ranka bra bland sökresultaten hos sökmotorerna, vilket de som jobbar med sökmotoroptimering kan tänkas vara intresserad av.

Innehållet på Shoppa Hälsa
Jag har tidigare inte sett en länkkatalog jobba på samma sätt som Shoppa Hälsa.
Katalogens innehåll baseras först och främst på olika produkttester som katalogens redaktion utför och man länkar sedan till dessa produkter hos olika webbutiker.
Detta sätt att länka till produktsidor (dock utan preodukttester) har jag tidigare bara sett på länkkatalogen Pryllkol.com.

För att komma med i katalogen kan man skicka produkter till katalogens redaktion varefter de testar produkten.
Produkterna ska även passa in inom området hälsa och säljas på webben.

Det som också kan vara värt att tänka på, som tillverkare eller återförsäljare av en produkt, är att man inte kan styra vad som kommer att skrivas om produkten. Så tror du inte på din produkt bör du nog inte skicka in den för tester (egentligen bör du nog inte sälja produkten) ;-) .

Shoppa Hälsa har ännu inte mycket innehåll, men enligt redaktionen har det redan skickats in en hel del produkter som ska testas och snart kommer antagligen katalogen att fyllas med information som kan vara till nytta för konsumenten.

Inga kommentarer: