måndag, april 30, 2007

Sökmotorvänliga kataloger

Vid sökmotoroptimering spelar inkommande länkar (alltså andra sajter som länkar till din sida) en mycket viktigt roll. Varje länk till din sajt kan kort beskrivas som en positiv röst för din sajt.

Bra är en länken om länken återfinns på en sida med innehåll som handlar om det din sajt handlar om - ett relevant förhållande mellan din sajt och den andre.

Ännu bättre är om denna länk har en ankartext (den text som länkar till din sajt) som innehåller de orden din sida handlar om - en relevant ankartext. Alltså att någon t ex länkar med t ex texten/ordet inkommande länkar om din sida handlar om inkommande länkar och inte med t ex texten/ordet till sajten.

För alla är det inte så enkelt att skaffa inkommande länkar. Detta kan t ex bero på att man inte har ett stort nätverk av vänner och bekanta som jobbar med hemsidor, man har inte själv ett stort nätverk av sajter som man kan utnyttja, budgeten är för liten eller att det känns onödigt att betala för att få inkommande länkar.

Jobbar man aktivt med sin sajt och fyller den med kvalitativt innehåll kan man med tiden vänta sig att de inkommande länkarna växer fram naturligt allteftersom andra hittar din sajt och finner innehållet användbart eller intressant.
Denna naturliga tillväxt av inkommande länkar tar dock ofta tid att komma igång och vill man ha länkar snabbt och billigt finns det andra sätt att få dessa på.

Ett av sätten är att anmäla sig till olika kataloger på nätet och framförallt de sökmotorvänliga katalogerna är attraktiva om man vill kunna placera sin sajt bland sökresultaten på sökmotorer såsom Google, Yahoo och MSN Live Search mm.

En bra lista på sökmotorvänliga kataloger hittar du på SEO-Forum.se:
Lista på svenska sökmotorvänliga kataloger

För att läsa mer resonemang om länkkataloger, deras värde och hur man kan använda dem rekommenderar jag:
Länkkataloger på rätt sätt

Inga kommentarer: