måndag, juni 04, 2012

The Shin Yoshiwara Quarter - Furuyama Moromasa

När jag nu ändå skrivit ihop en liten text till mina studier passar jag på att publicera den här.
 The Shin Yoshiwara Quarter - Furuyama Moromasa 
 Bild: V.14
Upphovsman: Furuyama Moromasa
Titel: The Shin Yoshiwara Quarter

Ukiyo-e bilden The Shin Yoshiwara Quarter av Furuyama Moromasa är daterad till 1700-talets Japan.

Bilden ser ut att vara en horisontal målning på någon form av rulle, men det är svårt att avgöra från bilden i boken o det är så och jag har inte lyckats hitta information om detta.

Bilden är väldigt detaljrik och har ett rikt utbud av både färger och detaljer på växter. De färglada delarna gör att fokus hamnar på just människorna och butikerna medan naturen och stadens tonas ner genom att få en brungulaktig ton. På bilden ser vi stadslivet i ett stadskvarter på 1700-talet. Vi möter både män och kvinnor som är ute och promenerar samt handlar i de olika butikerna.
Butikerna ser ut vara av typen traditionell japansk machiya där butiksägare sitter på golvet i butiken och utför sina arbetsuppgifter. Bilden kan tänkas visa hur en vardag såg ut på gatorna i Edo. Samurajerna i bilden talar om att det är en stad där samurajklassen bor. Att det är så många samurajer på gatorna beror på att detta just var den klass som hade mest behov av olika inköp i staden.

Vi får också en bild av hur butikerna såg t på denna tiden, hur butiksägare inredde och jobbade samt vad de sålde och utövade för yrken.

Bilden är intressant då man vill få ta del av livet i Edo samt byggnader, arkitekturen och modet på 1700-talet.

Inga kommentarer: