tisdag, oktober 16, 2012

Kakelugnen - En svensk uppfinning?

Svensk kakelugn
Visste ni att kakelugnen är en svensk uppfinning. Eller ja, inte kakelugnen i sig, utan en vidareutveckling på kakelugnen.
Året var 1762 bestämde den svenska staten att man skulle forska fram en ny eldstad som tog tillvara den värma som den brinnande veden alstrade. Anledningen till att ansåg det vara viktigt att hitta en ny typ var att man hade vedbrist i Sverige och de tidigare ugnarna släppte ut ca 90% av värmen genom skorstenen och detta ledde till att man fick använda mycket ved för att värma huset.

Man behövde alltså en kakelugn som förbrukade mindre ved vid uppvärmning av huset och tog tillvara värmen bättre.

Man utsåg Fabian Wrede och Carl Johan Cronstedt till de personer som fick i uppdrag att hitta en lösning.

Till vänster ser man hur den äldre sortens kakelugn släppt ut värmen rakt upp. Till höger ser man hur den ny "svenska kakelugnen" tvingade värmen att långsammare slingra sig upp genom rökgångar i kakelugnen.
Lösningen man kom fram till var att istället för att värmen läts stiga rakt upp och ut genom skorstenen skapade man en kakelugn med en slingrande rökgång. Värmen och röken kunde alltså inte stiga rakt upp utan fördes i ett slingrande mönster upp i skorstenen. På sätt lyckades man bevara värmen i ugnen en längre tid och värma upp större delar av kakelugnen.

Tips
Idag finns det många kakelugnar kvar och det har även blivit populärt att installera nya kakelugnar (ja, alltså nyare än den nya på bilden).  Något man kanske bör göra nu när vintern är kommen är att se till att se över och kanske få en skorstensrenovering innan man börjar elda på för mycket. Sprickor som man inte ser kan annars läcka in rök

Inga kommentarer: