Vad som är hållbart är något vi kommer överens om. Det påverkas politiskt och delas idag ofta in i sociala, kulturella, ekonomiska och miljömässiga aspekter (Hall & Lew 2009:233).
Fungerande hållbar turism skulle kunna definieras som en ”nollproduktion” eller ”plusproduktion” för såväl mottagaren (värddestinationen), de platser som turisten passerar på väg till destinationen samt ursprungsplatsen där turisten kommer ifrån. Idag är det inte alltid så, utan turismen har mer negativa påverkan än positiv påverkan på många platser (Hall & Lew 2009:324-325).
Ett stort problem är dock att definiera vad som är positivt och negativ i sociala och kulturella termer. Ekonomiska och miljömässiga mått är något lättare att titta på men även dessa är inte helt problemfria när det gäller att definiera vad som är positivt och negativ. Därför blir blir just de underlag som bl a myndigheter tar fram viktiga riktvärden för var vi definierar som hållbar turism. Dessa riktvärden förändras dock både av vetenskapliga skäl och av politiska skäl (här skulle man kunna problematisera kring förhållandet mellan politiska/ideologiska skäl och vetenskapliga skäl och kopplingen mellan dessa).
Sammanfattat är det eftersträvansvärt är att människans användning av jordens och människans resurser påverkar omvärlden på ett positivt sätt, eller åtminstone gör en så minimal negativ inverkan som möjligt. Hur man mäter dessa värden och vad man anser vara hållbart är dock, som sagt, subjektiva definitioner som är svåra att mäta. Målet är att turismen inte ska påverka världen negativt och helst ska den medföra något positivt.
Referenslista
Hall, Colin Michael & Lew, Alan A. (2009). Understanding and managing tourism impacts: an integrated approach. Milton Park, Abingdon, Oxon: Routledge